Türkiye’de son günlerin en popüler konuları arasında yer alan ve farklı fikirlerle sürekli olarak genişletilen ‘ücretli poşet tartışması’ büyümeye devam ediyor. Marketlerin uygulamayı hayata geçirmesiyle birlikte karar alma süreçlerini de etkileyen hamle için AREDA ve Piri Medya ortaklığında bir araştırma gerçekleştirildi. Araştırmanın sonucu net: ‘Kullanımlar azaldı!’
Süpermarketlerde ücretli olarak satılmaya başlanan plastik poşetler Türkiye’de yeni bir dönem başlattı denilebilir. Birçok vatandaş, uygulamaya yönelik farklı fikir ve görüşlere sahip durumda ve uygulama gündem olma özelliğini sürdürüyor. Tam da bu noktada araştırma şirketi Areda ve Piri Medya, ‘ücretli plastik poşet uygulaması’ için dev bir araştırma gerçekleştirdi.
AREDA ve Piri Medya, 2553 katılımcılı ve 20 sorulu bir araştırma yaparak ‘vatandaşın konuya ilişkin tavrına’ net bir bakış sağlamayı başardı. CAWI tekniği ile konunun tüm yönlerini ortaya koyan, özenle seçilmiş sorular ve bu sorulara verilen cevaplar, ‘ücretli poşet tartışmasına’ noktayı koyuyor: ‘Uygulama, plastik kullanımını büyük ölçüde azalttı.’
Araştırmada katılımcılara ilk olarak, 1 Ocak 2019 tarihinde başlayan ‘ücretli poşet uygulamasından’ haberdar olunup olunmadığını sorusu yöneltildi. Ezici bir üstünlükle, katılımcıların %99,4’ü uygulamadan haberi olduğunu ifade ederken uygulamanın duyuru sürecinde başarılı olduğu sonucu da ortaya çıkmış oldu.
Plastik poşetlerin çevreye zarar verdiğini düşünüyor musunuz?’ sorusuna verilen %83,5 seviyesindeki ‘evet’ cevabı uygulamanın amacının kavranması noktasında başarılı olduğunu gösteriyor.
Araştırmanın üçüncü bölümünde yöneltilen ‘Plastik poşetin doğaya son derece zararlı olması ve bu zararın azaltılması istendiği için ücretli poşet uygulamasına gidilmesini destekliyor musunuz?’ sorusuna verilen cevaplarda bir ihtilaf olduğundan bahsedilebilir. Katılımcıların %41,3’ü ‘Evet, doğayı korumayı ve uygulamayı destekliyorum.’ derken %58,7’lik kısım ‘uygulamayı desteklemediğini’ ifade ediyor.
Katılımcılara yöneltilen ‘uygulama sonrasındaki tavrınız ne olacak’ sorusuna %26,8’lik kısım ‘ücreti ödeyip plastik poşet kullanmaya devam edeceğim’ cevabını verirken %73,2’lik ezici çoğunluk ‘plastik poşetleri’ hayatından çıkardığını ifade etti.
Sizce doğayı ve gelecek nesilleri korumak adına başlatılan ücretli poşet uygulaması caydırıcı olacak mı?’ şeklinde hazırlanan soruya %37’lik kısım evet derken; caydırıcı olmayacağını düşünen katılımcıların oranı %63 seviyesinde.
Plastik poşetlerin ücretli hale gelmesinden sonra katılımcıların nasıl bir yol haritası çizeceğine yönelik bir soru da araştırmada yer aldı. Sonuçlara göre %76,2’lik kısım önlemini almış durumda…
‘Uygulama öncesinde alışveriş başına kaç poşet kullanıyordunuz’ şeklinde hazırlanan soruya katılımcıların %63,5’lik bir kısmı ‘1-3’; %24,9’luk kısmı ‘3-5’ ve %11,6’lık bölüm de ‘5 ve üzeri’ olarak cevap verdi. Poşet kullanımının uygulama öncesinde ulaştığı seviye bu soru özelinde net olarak anlaşılabiliyor.
Uygulama öncesindeki alışkanlıklara yönelik sorunun ardından ‘uygulama sonrası ne oldu?’ sorusu da akıllara gelebilir. Uygulama sonrasını da merak eden araştırma, katılımcıların %40,6’sının 1-3 poşet kullanma seviyesine gerilediğini gösterirken hiç kullanmayanların oranı da %48,3 olarak belirlendi. Bu istatistikler, uygulamanın öncelikli amaçlarından birine ulaştığını gözler önüne seriyor.
Araştırmanın en yakın oranlı sorularından biri de ‘Ücretli poşet uygulamasına geçilmesi öncesinde vatandaşa yapılan duyuruların yeterli olduğunu düşünüyor musunuz’ şeklinde karşımıza çıkıyor. Bu soruda katılımcılar neredeyse ikiye ayrılmış durumda. %48,5’lik kısım evet derken; %51,5’lik kısım uygulamanın yeterince iyi duyurulmadığına inanıyor.
‘Marketlerin kendi logosunu taşıdığı plastik poşetlere ücret ödeyerek onların reklamını yaptığınızı düşünüyor musunuz?’ şeklinde hazırlanan soruya katılımcıların ezici çoğunluğu, %86,4 oranında evet düşünüyorum yanıtını verdi.
‘Plastik poşetlerin logolu ya da logosuz satılması satın alma tercihinizi etkiler mi?’ sorusunda %58,6’lık kısım satın alma kararında bu konunun çok da önemli olmadığını savunuyor.
Araştırmanın önemli noktalarından biri de ‘Sizce plastik poşetin ücretli olmasına mı yoksa hala var olup kullanılıyor olmasına mı tepki göstermeliyiz?’ sorusu olarak gösterilebilir. Bu soruda %62,3’lük oran plastik poşetlerin tamamen ortadan kaldırılması gerekliliğini savundu.
Araştırma, uygulama sonrası yalnızca 6 yıllık periyotta ortalama 200-300 milyon TL’lik bir kâr sağlanacağı bilgisinin katılımcılarda bulunup bulunmadığını da merak etti. Bu meraka dair %54,4’lük kısım, ‘haberim yoktu’ seçeneğini tercih etti.
Araştırmada yer alan ‘Uygulama ile yıllık 1.250.000 adet konutun elektrik enerjisini karşılayacak enerjinin tasarruf edilebileceğini biliyor muydunuz?’ sorusuna katılımcılar, %63,2 oranında ‘bilmiyordum’ yanıtını verdi.
Ülkemizde bu yıl faaliyete geçen uygulamanın dünya genelinde yaklaşık 60 ülkede kullanıldığı bilgisiyle ulaşılan katılımcıların %58,7’lik oranı bu istatistikten haberdar olduğunu ifade etti. Dünya genelinde çevre eksenli hareketlenmelere dair farkındalığı da ölçen soru, araştırmanın kritik parçalarından birini oluşturuyor.
Araştırmada ‘Bir plastik poşetin doğaya karışmasının 400 yıl sürdüğünü ve plastik poşetin geri dönüşümünün yeni bir tane üretmekten daha pahalıya geldiğini biliyor muydunuz?’ şeklinde hazırlanan soruya katılımcıların %80,1’lik oranı ‘biliyordum’ yanıtını verdi.
Uygulama sonrası plastik poşet yerine file veya bez torbanın kullanılıp kullanılamayacağı sorusuna katılımcılar %86,7 oranında ‘kullanacağım’ yanıtını verdi.
‘Sizce bir süre ücretsiz olarak bez ve file torbaların dağıtılması geçiş sürecini yumuşatır mı?’ şeklinde hazırlanan soruya katılımcılar, %85,6 oranında ‘evet, yumuşatır’ yanıtını verdi.
‘Sizce bir süre ücretsiz olarak bez ve file torbaların dağıtılması geçiş sürecini yumuşatır mı?’ şeklinde hazırlanan soruya katılımcılar, %85,6 oranında ‘evet, yumuşatır’ yanıtını verdi.
Kaynak: gzt.com/aktuel-kultur/ucretli-poset-tartismasi-sonuclandi-15-gunde-yari-yariya-azaldi-3472530