Araştırma şirketi Areda Piar’ın tamamen tüketici eğilimlerini ele alarak hazırladığı ‘Benim Markam’ araştırması bu ay, günün büyük bir bölümünü geçirdiğimiz yatakları masaya yatırdı. Araştırmada katılımcıların yatak satın alırken geçmiş deneyimlerinden etkilendikleri ortaya çıkarken, yatağın ortapedik olmasının satın alma davranışında en önemli özellik olduğu ortaya çıktı.
Kaliteli bir uyku, her bireyin ihtiyaç duyduğu bir süreçtir. Ertesi günün verimli ve zinde geçmesi için ideal uyku süresinin tamamlanması gerekir. Bununla birlikte iyi uykuyu etkileyecek birçok faktör vardır. Araştırma şirketi Areda Piar, uyku verimliliğini doğrudan etkileyen faktörlerin başında gelen yatak tercihlerini tüketicinin gözünden değerlendirdi. 1100 kişinin katılımıyla 4 – 14 Şubat 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 59,3’ü bel ve sırt ağrılarının kullandıkları yataktan kaynaklandığını düşünüyor.
Yatak alışverişimize deneyimler yön veriyor
İnsan yaşamının yaklaşık üçte birlik kısmının uykuda geçmesi nedeniyle doğru yatak seçimi hayat kalitesini de doğrudan etkilemekte. Araştırmada katılımcılara “Yatak satın alırken en çok hangi kaynaktan etkilenirsiniz?” diye sorulduğunda yüzde 48,0’i geçmiş deneyimlerden, yüzde 24,1’i eş dost tavsiyelerinden, yüzde 13,3’ü mağazaların katalog ve broşürlerinden yüzde 7,7’si TV reklamlarından, yüzde 5,5’i sosyal medya reklamlarından, yüzde 1,4’ü reklam panolarından etkilendiğini belirtti. Araştırmada tüm ürünler için satın alma davranışlarını etkileyen geçmiş deneyimlerin yatak satın alma seçimi üzerinde de etkili olduğu görüldü.
Eskiyen yatağı yeniliyoruz
Yataklar uzun süre kullanacağımız ömürlük eşyalar değildir. Bu nedenle her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi, yataklarında bir sonu yani ömrü vardır. Bu nedenle kullandığımız yatakların dayanıklılık sürelerine dikkat etmemiz gerekiyor. Dayanıklılık süresi bitmiş yataklar sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Araştırmada katılımcılara “Neden yeni bir yatak satın alırsınız?” diye sorulduğunda yüzde 65,8’i eskidiği için, yüzde 23,8’i sağlık sorunları nedeniyle, yüzde 8,4’ü aile nüfusundaki değişimler nedeniyle, yüzde 0,9’u ihtiyaç için, yüzde 0,6’sı yatağın modası geçtiği için yeni bir yatak satın aldığını belirtti.
Ortopedik yatak satın alıyoruz
Günün büyük bölümünü geçirdiğimiz yatakların kendi fiziksel özelliğimize göre tercih edilmesi huzurlu ve rahat bir uykunun vazgeçilmezlerinden. Elbette yatağın özellikleri ve türü dışında satın alma sürecini etkileyen farklı etkenlerde var. Araştırmada katılımcılara “Yatağın hangi özellikleri satın alma davranışlarınızı etkiler?” diye sorulduğunda yüzde 80,6’sı ortopedik yatağın satın alma davranışını etkilediğini belirtirken, yüzde 48,4’ü dayanıklılık, yüzde 40,3’ü anti bakteriyel özellik, yüzde 34,6’sı kolay temizlenebilirlik, yüzde 33,2’si terletmeyen kumaş, yüzde 17,2’si yay özelliği, yüzde 16,6’sı anti alerjik özelliği dedi. Rahat bir uyku ve uykudan huzurlu bir şekilde uyanmak için ortopedik yatağın satın alma davranışlarına etkisi olduğu gözlemleniyor.
Tercihimiz bazalı yatak
Yatak odalarında fazlaca yer kaplayan yatağın bazalı mı yoksa bazasız mı olması satın alma sürecinde genellikle ikileme düşülen konular arasında. Bazalı yataklar düzen sağlamak amacıyla ideal modeller arasında yerini alırken, katılımcılara “Bazalı yatak mı bazasız yatak mı tercih edersiniz?” sorusu yöneltildi. Yüzde 65 bazalı yatak tercih ettiğini, yüzde 25,2 fark etmediğini, yüzde 9,7 ise bazasız yatak tercih ettiğini belirtti.
Kanepede değil yatakta uyuyoruz
Çoğu zaman günün yorgunluğunu akşamları koltuk ya da kanepeye uzanarak üzerimizden atmaya çalışıyoruz. Hatta bazen burada uyuyakalıyoruz. Bizlere göre dinlenme gibi gelen bu küçük uykular aslında çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Araştırmada katılımcılara yöneltilen “Yatakta uyumak mı kanepede uyumak mı?” sorusuna yüzde 80,2 yatakta uyumak diye cevap verirken, yüzde 14,2’lik kısım kanepede uykuya dalıp yatağa geçmek, yüzde 5,6’sı kanepede uyumak cevabını verdi.
Her 3 kişiden 1 ‘i orta sert yatağı tercih ediyor
Hepimizin ihtiyaç duyduğu yatak tipi farklı olabilir. Kişinin kendine uygun olmayan yatak tercihi beden sağlığından ruh sağlığına kadar birçok soruna sebep olabiliyor. Bu bağlamda uyku kalitesi için doğru yatak seçimi oldukça önemli. Araştırmaya katılanlara “Tercih ettiğiniz yatak çeşidi hangisidir?” diye sorulduğunda yüzde 36,1’i orta sert yatağı tercih ettiğini belirtirken yüzde 17,8’i sert yatak tercih ettiğini belirtti. Ayrıca yüzde 17,3’ü yumuşak yatak, yüzde 15,4’lük kısmı yaylı yatak tercih ederken, yüzde 13,4’ü visco yatağı tercih ettiğini belirtti.
Bel sırt ağrılarının sebebi yatak mı?
Hepimiz neredeyse günün 6 – 8 saatlik kısmını uyuyarak geçiyoruz. Dolayısıyla yatak seçimi, uyku ve hayat kalitesini doğrudan etkiliyor. Günümüzde yatak markaları insan bedenine tam uyum sağlayan çok sayıda tasarım geliştiriyor. Araştırmada katılımcılara “Bel ve sırt ağrılarınızın yataktan kaynaklığı olduğunu düşünüyor musunuz?” diye sorulduğunda yüzde 59,3’ü evet cevabını verirken yüzde 25,8’i hayır, yüzde 14,9’u bel ve sırt ağrılarının olmadığını belirtti.
Yatağımızı 10 – 12 yılda bir değiştiriyoruz
Katılımcılara “Yatağınızı ortalama kaç yıl kullanıyorsunuz?” diye sorulduğunda yüzde 35,0’ i yatağı 10 -12 yıl kullandığını, yüzde 21,6’sı 4-6 yıl kullandığını, yüzde 18,1’i 7-9 yıl, yüzde 7,9’u 14-16 yıl, yüzde 4,7’si 1-3 yıl süreyle kullandığını belirtti. Yatağın ne kadar dayanıklı olduğu, ne sıklıkla kullanıldığına ve kalite düzeyine bağlı olduğu da unutulmamalı.
Kaliteli ve uygun fiyatlı yataklar tercih ediliyor
Tüketicilere yatak satın alırken en çok önem verdikleri kriterler sorulduğunda “kalite” yüzde 72,9 ile olmazsa olmaz kriterden biri olarak öne çıkıyor. Tüketicilerin kaliteden sonra en temel beklentileriyse yüzde 51,1 ile “fiyat”, yüzde 35,2 ile “kullanım kolaylığı”, yüzde 23,2 ile “garanti süresi”, yüzde 20,5 ile “marka”, yüzde 14,9 ile “tasarım”, yüzde 10,0 ile “model”, yüzde 8,2 “renk” olarak görüldü.
İstikbal ilk sırada
Araştırma Şirketi Areda Piar, Benim Markam araştırmasında insanların gününün üçte birini geçirdiği uyku ortamını oluşturan tekstil ürünlerinden yatak markalarını ele aldı. Araştırmanın kilit noktasını oluşturan GBS skorlamasına göre en yüksek skor yüzde 24,9 ile İstikbal’a ait iken, onu takip eden Bellona yatak yüzde 18,9 ile ikinci sırada yer alıyor. Yüzde 17,7 ile Yataş üçüncü, yüzde 12,9 Bambi yatak dördüncü, yüzde 12,1 İşbir yatak beşinci, yüzde 4,7 İdaş yatak altıncı, yüzde 2,9 Visco love yedinci ve yüzde 1,9 ile Yatsan sekizinci sırada yer aldı.