Areda Piar’ın 26-31 Ağustos tarihleri arasında Marketing Türkiye için gerçekleştirdiği müşterilerin online alışverişi tercih etme gerekçelerinden en çok satın alınan ürünlere ve hangi kuşakların online alışverişe güvenip / güvenmediğine kadar pek çok konuya açıklık getiren araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Araştırma1100 kişinin katılımı ve kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI (Bilgisayar Destekli Web Anketi) ile gerçekleştirildi.
“Kuşakların Online Alışveriş Eğilimleri” araştırmasına göre online alışveriş, en çok uygun fiyata ürün bulma kolaylığı gerekçesiyle tercih ediliyor. Son dönemde yaptığı indirim kampanyalarıyla uygun fiyatlı ürün seçeneklerini arttıran Trendyol, 3 kuşağın da en fazla tercih ettiği online alışveriş sitesi oldu. Araştırmanın göze çarpan bir diğer sonucu ise tüm kuşakların yüzde 70 oranında “evet” yanıtı vererek alışveriş yaparken müşteri yorumlarını dikkate aldıklarını ortaya koydu.
Hayatımızı kuşatan internet, alışveriş alışkanlığımızı da değiştirdi. Daha önce ürüne dokunarak veya deneyerek alışveriş yaparken, artık tek tıkla alışveriş hayatımızın önemli bir parçasına dönüştü. Tüm kuşaklar online alışverişi uygun fiyata ürün bulma kolaylığı gerekçesiyle tercih ediyor. Alışverişte online platformları tercih etmeyen kullanıcıların görüşleri ise kuşakları ikiye bölmüş durumda. Online alışverişi tercih etmeyen baby boomers ve X kuşağı katılımcılar büyük oranda internetten satılan ürünlere güvenmediğini ifade ederken, Z ve X kuşağı katılımcılar ise ürünü görüp, dokunarak alma eğilimi gösteriyor. Araştırma online alışveriş sitesi tercih etmeyen katılımcıların gerekçelerine de ışık tuttu. İnternetten alışveriş yapmayı tercih etmeyen baby boomers ve X kuşağı katılımcılar büyük oranda internetten satılan ürünlere güvenmediğini ifade ederken, Z ve X kuşağı katılımcılar ise ürünü görüp dokunarak alma eğilimi gösteriyor. Kuşaklara göre dağılım ise şöyle gerçekleşiyor: “Online siteleri tercih etmekten imtina eden baby boomers kuşağının yüzde 62’si güvensizliği’, yüzde 14’ü ürünü görme ve dokunma isteğini gerekçe olarak gösterdi. Kendini online alışverişi tercih etmeyen Z kuşağı olarak tanımlayan katılımcıların ‘yüzde 52.6’sı buna gerekçe olarak ürünü görme ve dokunma isteğini belirtirken, yüzde 22.1’i beklentisinin karşılanamayacağı düşüncesinde birleşiyor. Y kuşağı katılımcıların yüzde 32.5’i ürünü dokunarak almak istediği için online alışverişi tercih etmezken, yüzde 27.6’sı ise online ortamda satılan ürünlere güvenmiyor. X kuşağı vatandaşların yüzde 59.1’i online ortamda satılan ürünlere güvensizlikle yaklaşırken, yüzde 14.6’sı ise ürünü görerek, dokunarak satın almak istediğini ifade ediyor”
ONLİNE ALIŞVERİŞTE AKLA İLK GELENLER BELLİ OLDU
Online alışveriş denince akla ilk gelen internet sitelerinin kuşaklara göre yansıması da araştırmada yer aldı. Buna göre, Z kuşağı online alışveriş denince yüzde 34.6 ile Trendyol, yüzde 19.5 ile Getir ve yüzde 18.2 ile Hepsiburada’yı anımsarken, Y kuşağı ise yüzde 40.3 ile Trendyol, yüzde 21.9 ile Hepsiburada ve yüzde 18.2 ile Getir’i çağrıştırıyor. Online alışveriş dendiğinde X kuşağının ilk aklına gelen site yüzde 31.7 ile Hepsiburada olurken, bu listeyi yüzde 29.6 ile Trendyol ve yüzde 13.9 ile N11 takip ediyor. Baby boomers kuşağının online alışveriş dendiğinde ise aklına yüzde 23.9 ile Hepsiburada, yüzde 21.4 ile Trendyol ve yüzde 17.2 ile Getir geliyor.
EN ÇOK TERCİH EDİLEN: TRENDYOL
Araştırma, kuşakların sıklıkla tercih ettiği online alışveriş sitesine de açıklık getirdi. Son dönemde yaptığı indirim kampanyalarıyla adından söz ettiren Trendyol, yüzde 79.2’lik oranla Y kuşağının en fazla tercih ettiği online alışveriş sitesi oldu. Yeni nesil gençlerin en çok tıkladığı online alışveriş sitesi yüzde 71.4 ile Trendyol olarak öne çıktı. Dedelerin oluşturduğu baby boomers kuşağının en çok ilgi gösterdiği online alışveriş sitesi de yüzde 56.9 ile Trendyol. X kuşağı ise yüzde 74.9 ile tercihini Hepsiburada’dan yana kullanıyor.
UYGUN FİYAT SUNAN KAZANIYOR!
Online alışveriş algısını masaya yatıran araştırma, kuşakları online alışverişe yönelten unsurlara da ışık tuttu. Tüm kuşakların online alışveriş tercihlerinde ilk sırayı uygun fiyat seçeneği alırken, diğer unsurlarda Z,Y ve X kuşakları eğilimleri benzerlik gösterdi. Baby boomers kuşağının eğilimlerinde bir miktar farklılık dikkat çekiyor. Buna göre, Z kuşağı katılımcıların yüzde 78.8’i fiyat uygunluğu, yüzde 60.7’si ürün çeşitliliği yüzde 50.6’sı ise ürün ve ücret iadesindeki kolaylık gibi gerekçelerle online alışverişi tercih ettiğini söyledi.
Aynı algının diğer kuşaklara göre dağılımı ise şöyle:
“Y kuşağı katılımcıların yüzde 68’i ürün çeşitliliği, yüzde 59.2’si fiyat uygunluğu yüzde 55.4’ü ise ürün ve ücret iadesinin kolaylığı nedeniyle online alışverişi tercih ediyor. X kuşağının yüzde 63’ü uygun fiyat, yüzde 57.8’i ürün çeşitliliği, yüzde 40.5’i ise ürün ve ücret iadesindeki kolaylığı dikkate alıyor. Baby boomers kuşağının öncelikleri ise diğer kuşaklara göre biraz farklılık gösteriyor. Baby boomers kuşağı katılımcıların verdiği cevaplara göre online alışveriş tercihlerini etkileyen unsurlar şöyle şekilleniyor: “yüzde 66.6 uygun fiyat, yüzde 58.2 online alışveriş sitelerinin hızlı ve etkili hizmet sunması, yüzde 56.3’ü ise ürün çeşitliliği”
MODAYI ONLİNE TAKİP EDİYORUZ
Araştırmada, kuşakların en çok hangi alandaki ihtiyacı için online alışverişi tercih ettiği de masaya yatırıldı. Elde edilen sonuçlara göre, tüm kuşaklar ciddi yüzdelik dilimlerle moda, giyim ve ayakkabı satın almak için internet ortamına eğilim gösterdiğini ifade ediyor. Torunlardan dedelere uzanan alışveriş tercihleri şöyle şekillendi: “Z kuşağı yüzde 81.4’lük oranla moda, giyim, ayakkabı derken, eğitim, kitap, film müzik ve hobi için interneti kullanan Z kuşağı kullanıcıların oranı yüzde 43.4 oldu. Aynı kuşak yüzde 36.9 ile online alışverişi elektronik ve haberleşme alanında kullanıyor. Y kuşağının online alışverişi e fazla kullandığı alan da yüzde 57.9 ile moda, giyim ve ayakkabı oldu. Bu kuşağın diğer eğilimleri ise şöyle: “yüzde 48.2 ile tekstil ürünleri, yüzde 45.9 ile elektronik ve haberleşme” X kuşağı yüzde 58 ile moda, giyim ve ayakkabı için online alışverişi tercih ederken, yüzde 46.8 ile tekstil ürünleri ve yüzde 37.5 oranıyla elektronik ve haberleşme ürünleri satın alırken online alışveriş imkanlarından yararlanıyor. Baby boomers kuşağının yüzde 48.6’sı moda, giyim ve ayakkabı için internet kullandığını ifade ederken, bu listeyi yüzde 48.4 ile eğitim, kitap, film müzik ve hobi ile yüzde 41.6 ile tekstil ürünleri izledi”
KALİTE TÜM KUŞAKLARIN ORTAK SORUNU
Araştırmaya katılan 4 farklı kuşağın hemen hemen hepsi, online alışveriş sırasında bazı sorunlarla karşılaştığını ifade ediyor. Oldukça dikkat çekici sorunların başında ise satın alınan ürünlerin beklenen kalite algısını karşılamaması oluşturuyor. İşte online alışverişlerle ilgili şikayetlerin kuşaklara göre yansıması: “İnternetten alışveriş yapan Z kuşağı kullanıcıların yüzde 29.7’si kalite sorunu yaşadığını ifade ederken, yüzde 15.1’i ise yanlış/hatalı/eksik ürün teslimiyle karşılaştığını belirtiyor. Y kuşağı vatandaşların yüzde 46.9’u teslimatın hızlı yapılmamasından şikayet ederken, yüzde 32.8’i ise beklediği kaliteyi yakalayamamaktan yakınıyor. X kuşağı katılımcıların yüzde 32.9’u ürünlerin teslim edilmemesi nedeniyle kargo şubesine gitmek zorunda kalmaktan şikayetçi olurken, yüzde 26.8’i ise yanlış/hatalı/eksik ürün teslimiyle karşılaştığını belirtiyor. Baby boomers kuşağının en fazla karşılaştığı sorun ise yüzde 32.4 ile ürünlerin teslim edilememesi nedeniyle kargo şubesine gitmek olurken, diğer bir sorun ise yüzde 28.4 ile gönderilen ürün kalitesinin beklentiyi karşılamaması sonucu oluşuyor.”
YORUMLAR ALIŞVERİŞİMİZİ ETKİLİYOR
Araştırmaya göre tüm kuşaklar, online alışveriş yaparken ürün ve satıcıya ilişkin yorumları dikkate aldığını ifade ediyor. Bu soruya en yüksek evet yanıtını yüzde 78.1 ile baby boomers kuşağı verirken, Z kuşağı yüzde 77.7, X kuşağı yüzde 76.1 ve Y kuşağı yüzde 75.1 oranıyla evet diyor.