Araştırma şirketi Areda Survey, Mart ayı içerisinde ikinci kez ‘Koronavirüs Algı Araştırması’ gerçekleştirdi. 20-21 Mart tarihleri arasında, 3 bin 754 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen araştırmada çarpıcı sonuçlar elde edildi.
Türkiye’de belirlenen vaka ve ölüm sayılarının artması sonrası katılımcılara sorulan “Sizce Koronavirüs salgını ile mücadele konusunda ek olarak ne gibi toplumsal veya idari tedbirler alınmalıdır?” sorusuna katılımcıların yüzde 51,9’u “Sokağa çıkma yasağı uygulanmalıdır”, yüzde 37,7 “Mevcut tedbirler sıkıca uygulanmaya devam etmelidir”, yüzde 7,6 “Sıkıyönetim uygulaması getirilmelidir” ve yüzde 2,8 “İngiltere gibi, idari olarak zorlayıcı hiçbir tedbir alınmayıp virüse toplumsal bağışıklık kazanılması beklenilmelidir” yanıtını verdi.
Koronavirüsle mücadelede Avrupa’dan daha başarılıyız
Yapılan araştırmada katılımcılara sorulan “Avrupa ülkeleri ile Türkiye’nin koronavirüse karşı almış oldukları tedbileri göz önünde bulundurduğunuzda Türkiye’yi alınan önlemler bakımından ne derece başarılı buluyorsunuz?” sorusuna vatandaşların yüzde 62,0’ı “Daha başarılıyız” yanıtını verdi. Aynı zamanda koronavirüs salgını sebebiyle ölüm oranının hızla arttığı İtalya ile ilgili katılımcılara sorulan “Türkiye’de belirlenen vaka ve ölüm sayılarının İtalya kadar kötüleşeceğini düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yarısından fazlası (%56,5) “Hayır” yanıtını verdi.
Koronavirüsünde endişe artıyor
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi haline alan koronavirüsünde panikte aynı hızla yayılmaya devam ediyor. Araştırmada sorulan “Size veya yakınlarınıza koronavirüsünün bulaşmasından endişeleniyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 86,1’i evet yanıtını verdi. Bir önceki yapılan araştırmada bu soruya ‘evet’ yanıtını verenler yüzde 69,8 oranındaydı. Araştırma sonuçlarına göre vatandaşların yüzde 77,9’u koronavirüsün önlenebileceğini düşünsede 16 Mart’ta yapılan araştırma sonuçlarında bu oran yüzde 84,9 seviyesindeydi. Aynı zamanda katılımcıların yüzde 56,7’si Türkiye’nin koronavirüsüne karşı gerekli önlemleri aldığını düşünüyor.
Birinci önlem; 14 Kural
11 Mart’ta Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının tespit edilmesinin ardından katılımcılara sorulan “Türkiye’de koronavirüs vakası yaşandıktan sonra ne gibi önlemler aldınız?” sorusuna “Sağlık Bakanlığının ilan ettiği 14 gün kuralını uygulamaya başladım” yanıtını verenler yüzde 35,3 oranındayken, kolonya kullanmaya başlayanların oranı yüzde 23,1, el dezenfektanı kullananlar yüzde 19,4, eldiven ve maske kullanmaya başlayanlar ise yüzde 13,5 oranında. Vatandaşların yüzde 6,7’si ise önlem için gıda stoğu yapıyor.
“Koronavirüsle mücadelede bilgi şeffaflığı önemli”
Araştırmada sorulan, “Koranavirüsle mücadelede aşağıdakilerden hangisi sizin için daha önceliklidir?” sorusuna katılımcıların yüzde 52,3’ü “Koranavirüsle mücadelede bilgi paylaşımında şeffaflığa özen gösterilmesi” derken, yüzde 38,6’sı “Kurumların hızlı koordine olabilmesi ve karar alabilmesi” yanıtını verdi. Aynı zamanda yüzde 9,1 “Süreç ile ilgili bilgi kanallarının açık tutulması” gerektiğini düşünüyor.
“Türkiye hızlı ve etkili kararlar alabildi”
Araştırmada katılımcılara koronavirüsü ile mücadelede Türkiye’nin süreç yönetimi ile ilgili fikirleri de soruldu. Verilere göre vatandaşların yüzde 59,9’u bu süreçte kurumların koordineli bir biçimde hızlı ve etkin kararlar alabildiğini düşünürken, yüzde 40,1’i kurumların yeterince koordine olamadığını ve kararların geç alındığını düşünüyor.
Vatandaştan Sağlık Bakanlığına güven desteği
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve ekibinin dünyayı saran ve Türkiye’yi de etkisi altına alan koronavirüsüne karşı yürüttüğü eylem planlamaları vatandaştan tam not aldı. Araştırmanın bulgularına göre katılımcıların yüzde 74,3’ü Sağlık Bakanlığının, koronavirüs salgını ile ilgili süreç yönetimini başarılı bulurken, katılımcıların yüzde 74,7’si koronavirüs ile ilgili öncelikli olarak dikkate aldıkları bilgi kaynağının sağlık bakanlığı olduğunu belirtti. Aynı zamanda araştırmada sorulan “Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere resmi kurumların koronavirüsün ülkemizdeki durumu hakkında toplumu yeterince bilgilendirdiğini düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 73,9’u evet yanıtını verdi.
Bakanlık kararlarına vatandaştan destek
Koronavirüs sebebiyle Türkiye’de eğitime ara verilmesi sonrası MEB ‘ in İlk ve Ortaöğretimde YÖK ‘ün de Üniversitelerde hayata geçireceği online eğitim konusunda katılımcıların yüzde 56,0’ı başarılı olunacağını düşünüyor. Aynı zamanda araştırmada Diyanet İşleri Başkanlığının aldığı Cuma namazlarının ve vakit namazlarının cemaatle kılınmaması kararına ilişkin de sorular yer alıyor. Verilere göre vatandaşların yüzde 65,5’i Diyanet İşleri Başkanlığının aldığı bu kararı doğru buluyor. Katılımcıların yüzde 89,5’i Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Spor Federasyonlarınca alınan spor müsabakalarının ertelenmesi kararını da doğru buluyor.
En düşük emekli maaşının 1500 TL olması olumlu karşılandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında açıkladığı “Ekonomik İstikrar ve Güven Kalkanı” kapsamında en düşük emekli maaşının 1500 TL’ye yükseltilmesinin ardından vatandaşların yüzde 81,1’i bu kararı olumlu bulduğunu belirtti. Aynı zamanda katılımcılara sorulan “İstanbul ve Ankara’da başlatılacak çalışmayla 65 yaş üzerindeki tüm yaşlılara koruyucu maske ve kolonya dağıtılması kararını destekliyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 51,1’i desteklediklerini ancak kapsamının genişletilmesi gerektiğini belirtti.