‘Mükemmel gıda’ olarak adlandırılan ve besin değeri açısından oldukça kıymetli bir içecek olan süt, içerdiği protein, vitamin ve minerallerle tüketilmesi gerekenler içerisinde baş sıralarda karşımıza çıkar. Dengeli ve sağlıklı beslenme, büyüme, gelişme, sağlığın korunması gibi faydalı bir takım faktörleri saydığımızda da ilk aklımıza gelen besinler arasındadır süt.
Areda Piar, Benim Markam araştırması kapsamında Haziran ayı sayısında süt tüketim yaklaşımı ve süt markalarına ışık tuttu. Araştırmada katılımcıların satın alma tercihlerini etkileyen faktörlerin marka ve lezzet olduğu belirlenirken, yüzde 49,2’sinin sütü mahalledeki markasız / açık süt satan yer veya kişilerden satın aldığı ortaya çıktı.
Araştırmanın kilit noktasını oluşturan GBS skorlamasına göre en yüksek skor yüzde 25,7 ile Torku’ya ait iken, onu takip eden Sütaş yüzde 20,8 ile ikinci sırada yer aldı. Yüzde 17,4 ile Pınar üçüncü, yüzde 10,6 ile Mis dördüncü, yüzde 7,5 ile Birşah beşinci sırada yer aldı.
Süt İçmeyi Seviyoruz
Dünyaya geldiğimiz andan itibaren tükettiğimiz ilk besinimiz olan süt yaşamımızın başlangıcından beri bize eşlik ederek besin tüketimimizin büyük bir kısmında rol almaktadır. Araştırmada katılımcılara “Süt içiyor musunuz?” diye sorulduğunda katılımcıların yüzde 84,4’ü evet cevabını verirken yüzde 15,6’sı hayır yanıtını verdi.
Faydalı olduğu kadar tüketim şekline göre bazı zararlarının da olabileceğinin altı çizilen bu ürünün, tüketiciler tarafında da tercih edilme ve edilmeme sebeplerini etkileyen birden çok faktör bulunmakta. Araştırmada süt içmediğini belirten katılımcılara “Süt içmeme nedeniniz nedir?” sorusu yöneltildiğinde yüzde 32,1’i rahatsız ediyor, yüzde 29,6’sı tadını sevmiyorum, yüzde 20,0’si ihtiyaç duymuyorum derken, yüzde 11,7’si alerjim var, yüzde 6,6’sı kokusunu sevmiyorum cevabını verdi.
Her Üç Kişiden Biri Her Gün Süt İçiyor
Kas ve kemik gelişimi için süt tüketimi büyük önem taşırken, sütün de taze ve kaliteli olması gerekir. Tüketilen sütün miktarı, yaş, cinsiyet ve fizyolojik duruma göre de değişiklik gösterir. Araştırmada “Ne sıklıkla süt tüketirsiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 36,5’i her gün tükettiğini belirtirken, yüzde 27,9’u aklıma geldikçe cevabını verdi. Yüzde 26,3’ü hafta da bir iki gün, yüzde 9,2’si hafta da üç dört gün süt tükettiğini ifade etti.
Açık Süt İle Paket Süt Arasındaki Rekabet
Süt ve süt ürünleri doğal gıdalar olmakla birlikte paket haline getirilenler için, ‘işlenmiş gıda’ yani yarı doğal gibi bir tanımlama yapılmaktadır. Dolayısıyla doğal olarak tanımladığımız süt ve süt ürünleri de kendi içerisinde işlenmiş ve işlenmemiş olarak ayrılmakta ve tüketiciler satın alma tercihlerini buna göre yapabilmektedirler. Araştırmada katılımcılar “Sütü nereden satın alıyorsunuz?” sorusuna yüzde 49,2 mahalledeki markasız / açık süt satan yer veya kişilerden satın aldığını, yüzde 44,7’si marketten, yüzde 2,8’i bakkaldan, yüzde 2,2’si şarküteri derken yüzde 1,0’i online kanallardan satın aldığını belirtti. Demografik olarak baktığımızda kadınların yüzde 65,4’ü sütü mahalledeki markasız açık süt satan yer veya kişilerden satın alırken yüzde 29,9’u marketten, yüzde 3,0’ı bakkaldan ve yüzde 1,8’i online kanallardan satın aldığını vurguladı. Erkeklerin yüzde 72,8’i mahalledeki markasız açık süt satan yer veya kişilerden satın alırken yüzde 19,6’sı marketten, yüzde 4,5’i şarküteriden, yüzde 2,7’si bakkaldan ve 0,3’ü online kanallardan satın aldığını belirtti.
Sütte Tazelik Ve Hijyen Olmazsa Olmaz…
Açık süt satın alırken üreticinin güvenirliğinden emin olmak gerekir. Süt üreticisinin çalışma izni ve işletme onay belgesine sahip olup olmadığı önemlidir. Bununla birlikte açık süt tüketenlerin büyük çoğunluğu “yoğurt yapımına uygun olduğu”, “daha sağlıklı” veya “daha güvenilir” olduğunu düşündüğü için açık sütü tercih ediyor. Araştırmada katılımcılara “Açık süt alırken nelere dikkat ediyorsunuz?” diye sorulduğunda katılımcıların yüzde 42,4’ü tazelik derken, yüzde 27,0’si satıcının hijyeni, yüzde 22,7’si satıcının tanınırlığı ve yüzde 7,9’u fiyatına dikkat ettiğini vurguladı. Tüketilen süt ürünlerinin ne kadar sağlıklı, lezzetli ve hijyenik olduğuna dikkat ettiğimiz kadar onları nasıl tüketmemiz gerektiğine de bir o kadar dikkat etmemiz gerekmektedir. Sütün birçok yararının olmasının yanında alerjik bünyelerde ve fazla tüketim sağlanması halinde bazı zararları da olabilmektedir.
İçmek Ve Yoğurt Mayalamak İçin Tercih Ediyoruz
Süt insan yaşamının her döneminde vücudun ihtiyacı olan besin öğelerini doğal olarak içermesi, kolay temin edilebiliyor, çeşitlendirilebilir ve ekonomik olması nedeniyle çok tüketilen bir besin maddesidir. Süt sadece içmek için değil aynı zamanda yararlı besin maddelerinden yoğurt, peynir, kaymak, yağ gibi birçok ürünün yapımında da kullanılır. Araştırmada katılımcılara “Sütü en çok ne için tercih ediyorsunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 63,7’si içmek/ içirmek için cevabını verirken yüzde 57,0’si yoğurt yapmak için tercih ettiğini belirtti. Katılımcıların yüzde 28,8’i hamur işlerinde kullanmak, yüzde 26,7’si tatlı yapmak ve yüzde 19,9’u kahvede kullanmak için tercih ettiğini belitti.
En Çok Tam Yağlı Süt Alıyoruz
Marketlerde birçok süt çeşidi mevcut ve bunların her birinin kendi içinde yağ oranları da farklı. Süt yağı azaldıkça yağda çözünen vitamin içeriği de azalır. Bununla birlikte zenginleştirilmemiş sütte D vitamini çok düşük düzeydedir. Bu bağlamda katılımcılara “En çok ne tür paket süt alırsınız?” diye sorulduğunda yüzde 45,8’i tam yağlı, yüzde 28,1’’i yarım yağlı, yüzde 22,7’si organik süt yüzde 3,2’si laktozsuz süt ve 0,3’ü meyveli süt aldığını belirtti.
Süt Satın Alırken Markasına Ve Lezzetine Dikkat Ediyoruz
Tüketiciler kendilerine fayda sağlayan ürün ya da markaya olumlu tutum oluştururlar. Araştırmanın sonuçlarına göre süt satın alırken de sağlıklı besin tüketmek istemeleri ve tükettikleri besinin lezzetli olması öncelikleri arasında. Katılımcılara “Süt satın alma tercihinizi hangileri etkiliyor?” diye sorulduğunda yüzde 55,7’si marka derken yüzde 47,9’u lezzet cevabını verdi. Sırasıyla fiyat yüzde 29,0, organik oluşu 24,7, indirimler 19,2, alışkanlıklar 5,9, ambalaj 3,1, reklamlar 2,6 promosyonlar 2,1.
Güvendiğimiz Sütü Satın Alıyoruz
Süt satın alımıyla ilgili en çok dikkat edilen konulardan birisi de ambalajlı süt veya sokak sütü (açık süt) tüketiminin güvenilirliği. Araştırmaya katılanların yüzde 50,3’ü süt satın alırken güvenilir olması satın alma davranışında etkili oluyor derken yüzde 39,0’u beğeninin, yüzde 10,7’si ise sadakatin etkili olduğunu belirtti.
GBS’de Hakimiyet Torku’nun
Araştırma Şirketi Areda Piar, Benim Markam araştırması Haziran ayında Süt Markalarını ele aldı. Araştırmanın kilit noktasını oluşturan GBS skorlamasına göre en yüksek skor 25,7 ile Torku’ya ait iken, onu takip eden Sütaş 20,8 ile ikinci sırada. 17,4 ile Pınar üçüncü, 10,6 ile Mis dördüncü, 7,5 ile Birşah beşinci.
Diğer Süt markalarının GBS skorları ise sırasıyla şu şekilde; 5,4 Dost, 3,4 İçim, 2,0 Sek, 2,0 Aynes, 1,7 ile Teksüt.