AREDA Danışmanlık ve Akdeniz Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Suat Kolukırık koordinatörlüğünde gerçekleştirilen “Z Kuşağı Hayata Bakış Araştırması” Kocaeli kenti örneklemi üzerinden ülkemiz gençlerinin tutumlarına ilişkin önemli sonuçlar ortaya koyuyor.
Elde edilen sonuçların Z kuşağı gençliğini yansıttığını belirten Prof.Dr. Suat Kolukırık; “ankete katılan gençlerin ekip çalışmasına ve işbirliğine yatkın olmadıkları, bağımsız davranmayı sevdikleri, özgüvenlerinin yüksek olduğu, aldıkları eğitime önem verdikleri, teknolojik değişimi takip ettikleri, lüks ve eğlenceyi sevdikleri, kolay arkadaşlık kuramadıkları ve içe dönük yaşadıkları ve maceracı oldukları görülmektedir. Teknoloji ile iç içe olan Z Kuşağı kabul etmek gerekiyor ki tüketim toplumu içinde büyümektedirler. Özgüven sahibi olmak, kendilerini en iyi biçimde ifade edebilmek ve dünyada olup bitenlerin farkında olmaya çalışmak gibi özellikler, Z Kuşağı çocuklarının pozitif yanlarıdır. Ancak toplumsallıktan ziyade bireyselliği savunmaları içe kapanmalarına yol açmakta ve yalnız kalmalarına neden olmaktadır. En çok değer verdikleri aileleriyle bile çatışmaya giriyor olmaları bireyselliği tercih ediyor olmalarının bir sonucudur. Cep telefonu ve internete sürekli ihtiyaç duyan Z Kuşağı gençliği sosyal ağlardaki beğenilerle gündemlerini şekillendirmektedir.
Bununla birlikte Z Kuşağı gençliğine uyumlu yaklaşılması halinde toplumsal dinamiklerin olumlu yönde değişebileceği öngörülmelidir” ifadelerini kullandı. Araştırma 17-29 Temmuz 2017 tarihleri arasında 13-21 yaş grubunda toplam 2113 örneklemle gerçekleştirilmiş ve anket tekniği uygulanmıştır.
Ankete katılanların %45.7’sini kadın, %54.3’ünü erkek görüşülenler oluştururken lise eğitimi alanların oranı %64, üniversite eğitimi alanların oranı ise %29’dur. Eğitimine devam etmeyen görüşülen oranı %7’dir.
Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre kendisini ‘Macera’ olarak tanımlayanlar %26.2 ile en yüksek orandır. Kendisini ‘dijital’ olarak tanımlayanların oranı %21.5, ‘farklı’ olarak tanımlayanların oranı ise %9.8’dir. Yine kendisini ‘gezgin’ olarak tanımlayanların oranı%15 gibi yüksek bir orana sahipken, ‘sorgulayıcı’ kimliğe sahip olduğunu belirtenlerin oranı %18.5’dir. Ankette en çarpıcı sonuç ise kendisini ‘işbirliği’ kimliği ile tanımlayanların oranının sadece %2.5 olması.
Yardım alınması gereken herhangi bir konuda kimseye danışmam diyenlerin oranı %28.5, buna karşın en çok yardım anne’den alınmakta %25.5 ve babasından yardım aldığını belirtenler ise %14 düzeyindedir.
Görüşülenler her ne kadar kimseyi kendime örnek almadığını belirtse de %35, kardeş %19, baba %18.5 ve anne %14 ile en yüksek oranda örnek alınan rol modelleridir. Diğer taraftan gençlerin yarısından fazlası ailesi ile sorunlu bir ilişki yürütmektedir. %9.8’lik bir oran sıklıkla ailesi ile sorun yaşarken, %46.5’i arasısıra sorun yaşamaktadır.
İnternette geçirilen süre bağlamında ortalama 5-8 saat arasında kullanımda bulunanlar %25.5, 9-10 saatten fazla süre harcayan oranı %26.3’tür. Bu manada gençlerin büyük bir kısmı günde 5 saatten daha fazla internette zaman geçirmektedir. İnternet kullanmayanların oranı %2.5’tir.
Araştırma sonuçlarına göre, gençlerin %27’si tiryaki, %23’ü arasıra, %2’si de daha önce tütün mamülü kullanmaktadır. Gençlerin yarısı tütün mamülü kullanırken, alkol kullanımına uzaktırlar. Nitekim %61.2’lik bir oran hiç alkol almadığını belirtmiştir.
Görüşülenlerin devam edilen okullar ve aldıkları eğitimin yeterli olduğu konusundaki kararsızlığı dikkat çekmektedir. Gençlerin sadece %40’ı devam edilen okulu yeterli görmektedir. Benzer biçimde öğretmenlerinin sadece %34.5’i başarılı bulunmaktadır. Öğretmenlerin özveri ile görev yapmadığını belirtenlerin oranı ise oldukça yüksektir %47.5.
Görüşülenelerin %88’i bir cep telefonu sahibi ve en çok kullanılan online içerikte sosyal medya hesapları ilk sırada %78.4 yer almaktadır. Tercih edilen sosyal medya hesapları arasında ise instagram %72.5, facebook %9 ve twitter %7 oranında tercih edilmektedir. Resim ve video paylaşma sitesi instagram, gençlerin gözdesi konumundadır ve görüşülenlerin yarısından fazlası haftada en az bir kez ve çoğunlukla da eğlence amaçlı paylaşımda bulunmaktadırlar.
Düzenli olarak sportif etkinliklerde yer almayanların oranı %44.5’tir. Futbol %16 ile en gözde spor branşıdır Sanatsal etkinliklerde ise müziğe yatkın olduğunu belirtenlerin oranı %38’dir.
Kaynak: 1. karar.com/hayat/gencler-parayi-nereye-harciyor-6642?p=40
2. cnnturk.com/video/yasam/z-kusagi-hayata-nasil-bakiyor